Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • O nas
    • Współpraca
    • Reklama
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) LinkedIn Pinterest RSS Instagram
    WodaPress
    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    • Woda & Wiedza
      • Historia
      • Woda & Zdrowie
      • Rodzaje wody butelkowanej
      • Gazowana vs niegazowana
      • Szkło vs plastik
    • Wiadomości
      • Rynek wody butelkowanej
      • Woda premium
      • Sektor HoReCa
      • Przegląd prasy
    • Rankingi
    • Analizy
    • Wody Świata
      • Polska
      • Europa
      • USA
      • Ameryka Południowa
      • Australia i Oceania
      • Azja
      • Krajami A-Z
        • Argentyna
      • Markami A-Z
    • Polecane
      • Miejsca
      • Wydarzenia
      • Produkty
    • Etykieta
      • Temperatura i lód
      • Szkło czy plastik
      • Serwowanie wody
      • Sztuka degustacji
      • Woda w biznesie
      • Water & Wine
    WodaPress
    Strona główna»Woda & Wiedza»Co kryje się w wodzie? Analizujemy skład wody butelkowanej

    Co kryje się w wodzie? Analizujemy skład wody butelkowanej

    0
    By Wodapress on 22 lutego 2017 Woda & Wiedza

    Woda mineralna to nie tylko idealny napój gaszący pragnienie i nawadniający organizm. Znajdujące się w niej cenne pierwiastki i minerały korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

    www.koceo.pl - największy wybór koców, pledów i narzut w Polsce

    Składniki mineralne stanowią ok 4 proc. masy ciała i uczestniczą we wszystkich procesach przemiany materii. Niestety nie są wytwarzane przez nasz organizm, dlatego musimy je systematycznie mu dostarczać. Doskonałym źródłem ich pozyskiwania są wody mineralne, w szczególności, że rozpuszczone w nich minerały są dobrze przyswajalne. Biorąc pod uwagę ogólną zawartość składników mineralnych, wody butelkowane dostępne na naszym rynku dzielimy na nisko- (do 500 mg/l), średnio- (od 500 do 1500 mg/l) oraz wysoko-zmineralizowane (powyżej 1500 mg/l). W zależności od składu możemy znaleźć w nich korzystne dla nas kationy (wapniowe, magnezowe, sodowe, potasowe, strontowe, żelazowe), aniony (wodorowęglanowe, siarczanowe, fluorkowe, chlorkowe, jodkowe) oraz dwutlenek węgla.

    Wodorowęglany

    Wody o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l neutralizują soki żołądkowe i działają przeciwzapalnie. Z tego powodu są zalecane osobom cierpiącym na nadkwasotę. Wodorowęglany obniżają także poziom cukru we krwi i moczu. Wszystko dzięki temu, że zmniejszają produkcję acetonu i wpływają korzystnie na wydzielanie insuliny. Dodatkowo sprzyjają trawieniu. Ich spożywanie nie jest jednak wskazane przy niedokwaśności, zaostrzeniu choroby wrzodowej żołądka i ostrym nieżycie przewodu pokarmowego.

    Siarczany


    Siarczany stymulują funkcje wydzielnicze wątroby. Przyspieszają perystaltykę jelit i działają korzystnie na przemianę materii. Są pomocne w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych oraz w początkowych i średnich stanach cukrzycy gdyż stymulują aktywność insuliny oraz obniżają zawartość cukru we krwi i moczu. Wody o dużej zawartości siarczanów (250-650 mg/l) zaleca się przy skłonnościach do zaparć i niestrawności. Powinny być spożywane systematycznie przed posiłkami. Trzeba jednak pamiętać, że siarczany w dużych dawkach mogą działać przeczyszczająco.

    Dwutlenek węgla

    Woda gazowana pobudza wydzielanie soku żołądkowego pomagając w trawieniu. Jest jednak niewskazana osobom mającym problemy z żołądkiem i cierpiącym na zaburzenia trawienia. Bąbelki mogą także zaszkodzić pacjentom z niewydolnością układu krążenia i cierpiącym na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc. Nie zaleca się ich przy chorobie gardła i strun głosowych oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Lekarze odradzają także podawanie gazowanych napojów małym dzieciom.

    Sód

    Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To m.in. dzięki niemu serce może sprawnie pracować, a ciśnienie krwi jest na odpowiednim poziomie. Sód reguluje także gospodarkę wodną organizmu, bierze udział w utrzymaniu odpowiedniego pH oraz uczestniczy w aktywnym wchłanianiu wielu składników odżywczych. Niestety zazwyczaj spożywamy go za dużo. Jego nadmiar powoduje zatrzymanie wody w organizmie, prowadzi także do zwiększenia ciśnienia krwi i zwężenie naczyń krwionośnych. Jak wynika z badań, zbyt wysoka zawartość sodu w diecie jest znaczącym czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego.

    Potas

    Potas dostarcza komórkom substancji odżywczych i pomaga w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. Pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Jednak najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek. Niestety żadna woda nie dostarczy nam odpowiedniej ilości tego pierwiastka. W niewielkich ilościach znajdziemy go w wodzie leczniczej Zuber oraz Franciszek a także w wodach mineralnych: Piwniczanka i Krystynka.

    Magnez

    Magnez bierze udział we wszystkich procesach biochemicznych. Zapobiega chorobom nowotworowym, przedwczesnej miażdżycy, decyduje o prawidłowej czynności układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, zmniejsza objawy astmy i stresu oraz wpływa korzystnie na przemianę materii i pracę serca. Niestety coraz więcej osób cierpi dziś na niedobór magnezu. Przyczyną jest niewłaściwa dieta, życie w pośpiechu i w stresie. Stężenie magnezu w organizmie zmniejsza się też pod wpływem niektórych chorób, przyjmowanie leków oraz dużego wysiłku fizycznego. Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów, w tym wód, zawierających ten cenny pierwiastek.

    Wapń


    Jest budulcem kości, zębów i paznokci. Odpowiada za prawidłową czynność serca i układu nerwowego. Jest niezbędny w profilaktyce osteoporozy i chorób nowotworowych. Wpływa korzystnie na przeminę materii, działa przeciwalergicznie, wspomaga leczenie procesów zapalnych, a także obniża ciśnienie krwi. Wody mineralne mogą zaspokoić od 8 do 24 procent dziennego zapotrzebowania na wapń, odgrywają więc ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, m.in. serca.

    Żelazo

    Żelazo jest kolejnym składnikiem mineralnym, którego nie może zabraknąć w diecie. Jest ono niezbędne do budowania czerwonych krwinek, bierze udział w transporcie tlenu i w procesie oddychania komórkowego. Wpływa na pracę mięśni, poprawia koncentracje i wygląd skóry. Powoduje także wzrost odporności organizmu na infekcję. Żelazo stosowane jest w leczeniu anemii oraz w zwalczaniu wypadania włosów.

    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    Udostępnij: Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Related Posts

    Ryzyko niedoboru wody na ziemi

    Meksyk – królestwo wody butelkowanej

    Turniej Roland Garros – tenis, słońce i woda Perrier

    Skomentuj Anuluj

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Rankingi

    Kraje o największym spożyciu wody butelkowanej na świecie

    Największe marki wody butelkowanej na świecie

    Najdroższe wody butelkowane świata

    TOP 10 producentów wody butelkowanej na świecie

    Najnowsze

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Ryzyko niedoboru wody na ziemi

    Meksyk – królestwo wody butelkowanej

    Turniej Roland Garros – tenis, słońce i woda Perrier

    www.koceo.pl - największy wybór koców, pledów i narzut w Polsce
    Popularne

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Turniej Roland Garros – tenis, słońce i woda Perrier

    Trentino – kraina gór, jezior i pysznej wody

    Skarb Niemiec zamknięty w butelce

    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    O PORTALU
    O PORTALU

    WodaPress.pl to portal informacyjny poświęcony szeroko pojętej branży wody butelkowanej. Dedykowany osobom nie tylko zawodowo związanymi z tą branżą. Więcej...

    Dołącz do naszego newslettera:

    Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach.

    NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Ryzyko niedoboru wody na ziemi

    Meksyk – królestwo wody butelkowanej

    Tagi
    woda woda butelkowana wody świata woda mineralna analizy rodzaje wód badania #featured rynek wody butelkowanej na świecie zdrowie skład wody butelka świat nawadnianie wody butelkowane świata rynek napojów na świecie dieta woda niegazowana top 10 wody butelkowane polecane składniki wody
    © 2019 WodaPress - Wszelkie prawa zastrzeżone.
    • O nas
    • Współpraca
    • Reklama
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ta strona używa technologii Cookies. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź Politykę prywatności.Rozumiem
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    Go to mobile version