Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • O nas
    • Współpraca
    • Reklama
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) LinkedIn Pinterest RSS Instagram
    WodaPress
    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    • Woda & Wiedza
      • Historia
      • Woda & Zdrowie
      • Rodzaje wody butelkowanej
      • Gazowana vs niegazowana
      • Szkło vs plastik
    • Wiadomości
      • Rynek wody butelkowanej
      • Woda premium
      • Sektor HoReCa
      • Przegląd prasy
    • Rankingi
    • Analizy
    • Wody Świata
      • Polska
      • Europa
      • USA
      • Ameryka Południowa
      • Australia i Oceania
      • Azja
      • Krajami A-Z
        • Argentyna
      • Markami A-Z
    • Polecane
      • Miejsca
      • Wydarzenia
      • Produkty
    • Etykieta
      • Temperatura i lód
      • Szkło czy plastik
      • Serwowanie wody
      • Sztuka degustacji
      • Woda w biznesie
      • Water & Wine
    WodaPress
    Strona główna»Etykieta»Woda – sztuka degustacji

    Woda – sztuka degustacji

    0
    By Wodapress on 21 marca 2017 Etykieta

    Choć wielu twierdzi, że nie ma smaku, to jednak kryje w sobie wiele niuansów. Wody, jak twierdzą jej koneserzy, w żadnym wypadku nie można nazwać nudnym napojem.

    www.koceo.pl - największy wybór koców, pledów i narzut w Polsce

    Wodę zazwyczaj pijemy aby ugasić pragnienie oraz nawodnić organizm. Rzadko kiedy skupiamy się na jej smaku i zapachu. Jak się jednak okazuje, nie każda woda smakuje tak samo. Koneserzy tego trunku bez problemu potrafią rozpoznać różnice pomiędzy poszczególnymi jej rodzajami. Jak twierdzą, nie jest prawdą, że woda smakuje i pachnie zawsze tak samo. Na jej walory smakowe wpływa wiele czynników m.in. źródło pochodzenia, rodzaj, temperatura, w jakiej jest podawana, czy stopień mineralizacji.

    Smaki i zapachy

    Tak, każda woda ma swój specyficzny smak i zapach. Inaczej smakuje woda mineralna, a inaczej źródlana. Na smak wpływ ma również region, z którego pochodzi. Świetnym przykładem są wody uzdrowiskowe, które w wyniku wzbogacenia różnymi minerałami pachną i smakują bardzo intensywnie. Degustując wodę musimy wiedzieć, że pierwszym zmysłem, biorącym udział w jej ocenie, jest węch. Dopiero w drugiej kolejności angażowany jest smak. Fachowcy uważają, że zapach najlepiej wyczuwa się rano oraz przed południem, gdy zmysł powonienia nie jest jeszcze zmęczony. Aby odpowiednio poczuć smak wody w czasie jej degustacji nie należy jeść wyrazistych potraw, szczególnie tych przyprawianych czosnkiem, cebulą czy curry. Nie zaleca się także picia kawy.

    Jak przechowywać wodę mineralną przed podaniem?

    Woda jest niezwykle delikatnym produktem. Ponieważ nie posiada koloru, jej aromat i smak są słabo wyczuwalne, a obecność jakichkolwiek substancji obcych może spowodować zmianę jej własności. Dlatego tak ważny jest sposób przechowywania tego napoju. Zaleca się, aby butelki z wodą przechowywać w chłodnym, dobrze wentylowanym i suchym miejscu. Pomieszczenie powinno być wolne od wszelkich mocnych, przenikających zapachów oraz pozbawione światła słonecznego.

    Jak podawać wodę?


    W przypadku aromatu wody bardzo ważna jest jej temperatura. Jeżeli płyn jest zbyt mocno schłodzony, wówczas traci swoje walory smakowe. Nie może być jednak zbyt ciepły. Temperatura wody podanej do stołu powinna wynosić około 10 stopni. Nieliczne gatunki wymagają schłodzenia przed spożyciem do niższej temperatury. Dlatego wodę przed podaniem warto schłodzić do niższej temperatury. Wodę gazowaną zaleca się przechowywać w temperaturze od 4 do 6 stopni. Tą niegazowaną natomiast w temperaturze o dwa stopnie wyższej. Pamiętajmy, że po przelaniu wody do naczynia jej temperatura podnosi się o ok. dwa stopnie.

    Pomocny hydrosommelier

    Woda nie tylko sama w sobie posiada smak, ale może też w odpowiedni sposób podkreślić smak spożywanego dania lub pitego wina. Trzeba jednak wiedzieć na jakich zasadach łączyć je ze sobą. Pomocny w tym będzie hydrosommelier, czyli osoba posiadająca szeroką wiedzę na temat rodzajów wody, regionów jej pochodzenia, smaku oraz zasad łączenia jej z innymi napojami czy daniami. Choć funkcja hydrosommeliera nie jest jeszcze tak popularna jak klasycznego sommeliera, coraz częściej można go spotkać w dobrej klasy restauracjach, kawiarniach czy hotelach. Najczęściej hydrosommelierami są doświadczeni kelnerzy po odbytych kursach i szkoleniach w tej dziedzinie.

    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    Udostępnij: Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Related Posts

    Ryzyko niedoboru wody na ziemi

    Meksyk – królestwo wody butelkowanej

    Turniej Roland Garros – tenis, słońce i woda Perrier

    Skomentuj Anuluj

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Rankingi

    Kraje o największym spożyciu wody butelkowanej na świecie

    Największe marki wody butelkowanej na świecie

    Najdroższe wody butelkowane świata

    TOP 10 producentów wody butelkowanej na świecie

    Najnowsze

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Ryzyko niedoboru wody na ziemi

    Meksyk – królestwo wody butelkowanej

    Turniej Roland Garros – tenis, słońce i woda Perrier

    www.koceo.pl - największy wybór koców, pledów i narzut w Polsce
    Popularne

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Turniej Roland Garros – tenis, słońce i woda Perrier

    Trentino – kraina gór, jezior i pysznej wody

    Skarb Niemiec zamknięty w butelce

    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    O PORTALU
    O PORTALU

    WodaPress.pl to portal informacyjny poświęcony szeroko pojętej branży wody butelkowanej. Dedykowany osobom nie tylko zawodowo związanymi z tą branżą. Więcej...

    Dołącz do naszego newslettera:

    Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach.

    NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Ryzyko niedoboru wody na ziemi

    Meksyk – królestwo wody butelkowanej

    Tagi
    woda woda butelkowana wody świata woda mineralna analizy rodzaje wód badania #featured rynek wody butelkowanej na świecie zdrowie skład wody butelka świat nawadnianie wody butelkowane świata rynek napojów na świecie dieta woda niegazowana top 10 wody butelkowane polecane składniki wody
    © 2019 WodaPress - Wszelkie prawa zastrzeżone.
    • O nas
    • Współpraca
    • Reklama
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ta strona używa technologii Cookies. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź Politykę prywatności.Rozumiem
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    Go to mobile version