Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • O nas
    • Współpraca
    • Reklama
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) LinkedIn Pinterest RSS Instagram
    WodaPress
    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    • Woda & Wiedza
      • Historia
      • Woda & Zdrowie
      • Rodzaje wody butelkowanej
      • Gazowana vs niegazowana
      • Szkło vs plastik
    • Wiadomości
      • Rynek wody butelkowanej
      • Woda premium
      • Sektor HoReCa
      • Przegląd prasy
    • Rankingi
    • Analizy
    • Wody Świata
      • Polska
      • Europa
      • USA
      • Ameryka Południowa
      • Australia i Oceania
      • Azja
      • Krajami A-Z
        • Argentyna
      • Markami A-Z
    • Polecane
      • Miejsca
      • Wydarzenia
      • Produkty
    • Etykieta
      • Temperatura i lód
      • Szkło czy plastik
      • Serwowanie wody
      • Sztuka degustacji
      • Woda w biznesie
      • Water & Wine
    WodaPress
    Strona główna»Etykieta»Sztuka serwowania wody

    Sztuka serwowania wody

    0
    By Wodapress on 22 marca 2017 Etykieta

    Podawanie wody, podobnie jak wina, wiąże się z odpowiednim ceremoniałem. Zobacz jak właściwie ją serwować oraz czym zajmuje się hydrosommelier.

    www.koceo.pl - największy wybór koców, pledów i narzut w Polsce

    Woda oczyszcza kubki smakowe i pozwala w pełni rozkoszować się smakiem spożywanych potraw. To dlatego powinna być podawana niemal do każdego posiłku. Należy jednak pamiętać, że serwowanie i przechowywanie wody musi odbywać się według określonych zasad savoir vivre oraz sztuki hydrosommelierskiej.

    Temperatura i lód

    Woda, podobnie jak wino, powinna być przechowywana w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Dzięki temu zachowa świeżość i nie zmieni swojego składu, a co za tym idzie i smaku. Wodę gazowaną zaleca się przechowywać w temperaturze od 4 do 6 stopni. Tą niegazowaną natomiast w temperaturze o dwa stopnie wyższej. Aby sprostać tym wymaganiom w wielu restauracjach można już spotkać się z firmowymi chłodziarkami na wodę, które pozwalają na właściwe przechowywanie napojów. Temperatura wody podanej do stołu powinna wynosić około 10 stopni. Nieliczne gatunki wymagają schłodzenia przed spożyciem do niższej temperatury. Warto pamiętać, że po przelaniu wody do naczynia jej temperatura podnosi się o około dwa stopnie. W upalne dni oczywiście można ochłodzić wodę lodem. Jednak należy pamiętać, iż powinien on być wykonany z tej samej wody, którą podaje się na stół. Latem butelkę z wodą można także ustawić na stole w kubełku wypełnionym lodem, podobnym do tego na wino czy szampana.

    Szkło czy plastik

    Pierwszą zasadą o jakiej trzeba pamiętać serwując wodę do nakrytego stołu, bez względu na jej rodzaj, jest to, że zawsze podaje się je w szklanych butelkach. Serwowanie wody w plastikowych opakowaniach uważane jest za mało eleganckie, a w pewnych kręgach traktowane jako absolutne faux pas. W ostateczności, wodę niegazowaną można podać gościom w specjalnej, szklanej karafce lub w eleganckim dzbanku. Dobra restauracja nie powinna jednak pozwolić sobie na taki rodzaj serwowania wody. Wręcz obowiązkiem każdego lokalu gastronomicznego dbającego o dobrą renomę jest podawanie wody w szklanej butelce z etykietą, na której wyraźnie podana jest marka, źródło i jej skład.

    Sztuka serwowania wody


    Tak zwany hydrosommelier, czyli kelner wyposażony w wiedzę dotyczącą prawidłowego proponowania, jak i serwowania wody gościom, polecając wodę nie będzie ograniczał się jedynie do pytania o to czy podać wodę z gazem czy bez. Zaproponuje on odpowiedni rodzaj wody do spożywanego posiłku. Do aperitifu, czy przed posiłkiem najlepiej sprawdzają się wody wyraziste o odpowiednim stopniu mineralizacji i odpowiedniej ilości magnezu w składzie. Ich zadaniem jest pobudzenie apetytu. Na koniec posiłku, do deserów i kawy polecane są wody niskozmineralizowane, lekko gazowane, które wspomagają trawienie i są idealnym zakończeniem posiłku.

    Podając wodę hydrosommelier powinien dokonać przed gośćmi prezentacji etykiety, tak jak to się odbywa przy prezentacji win przez sommelierów. Następnie powinien poprosić o dotknięcie butelki wody w celu sprawdzenia jej temperatury. Butelka z wodą otwierana jest dopiero przy stole, a następnie przelewana do dużych kieliszków na wodę lub odpowiednich szklanek.

    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    Udostępnij: Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Related Posts

    Ryzyko niedoboru wody na ziemi

    Meksyk – królestwo wody butelkowanej

    Turniej Roland Garros – tenis, słońce i woda Perrier

    Skomentuj Anuluj

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Rankingi

    Kraje o największym spożyciu wody butelkowanej na świecie

    Największe marki wody butelkowanej na świecie

    Najdroższe wody butelkowane świata

    TOP 10 producentów wody butelkowanej na świecie

    Najnowsze

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Ryzyko niedoboru wody na ziemi

    Meksyk – królestwo wody butelkowanej

    Turniej Roland Garros – tenis, słońce i woda Perrier

    www.koceo.pl - największy wybór koców, pledów i narzut w Polsce
    Popularne

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Turniej Roland Garros – tenis, słońce i woda Perrier

    Trentino – kraina gór, jezior i pysznej wody

    Skarb Niemiec zamknięty w butelce

    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    O PORTALU
    O PORTALU

    WodaPress.pl to portal informacyjny poświęcony szeroko pojętej branży wody butelkowanej. Dedykowany osobom nie tylko zawodowo związanymi z tą branżą. Więcej...

    Dołącz do naszego newslettera:

    Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach.

    NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Ryzyko niedoboru wody na ziemi

    Meksyk – królestwo wody butelkowanej

    Tagi
    woda woda butelkowana wody świata woda mineralna analizy rodzaje wód badania #featured rynek wody butelkowanej na świecie zdrowie skład wody butelka świat nawadnianie wody butelkowane świata rynek napojów na świecie dieta woda niegazowana top 10 wody butelkowane polecane składniki wody
    © 2019 WodaPress - Wszelkie prawa zastrzeżone.
    • O nas
    • Współpraca
    • Reklama
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ta strona używa technologii Cookies. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź Politykę prywatności.Rozumiem
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    Go to mobile version