Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • O nas
    • Współpraca
    • Reklama
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) LinkedIn Pinterest RSS Instagram
    WodaPress
    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    • Woda & Wiedza
      • Historia
      • Woda & Zdrowie
      • Rodzaje wody butelkowanej
      • Gazowana vs niegazowana
      • Szkło vs plastik
    • Wiadomości
      • Rynek wody butelkowanej
      • Woda premium
      • Sektor HoReCa
      • Przegląd prasy
    • Rankingi
    • Analizy
    • Wody Świata
      • Polska
      • Europa
      • USA
      • Ameryka Południowa
      • Australia i Oceania
      • Azja
      • Krajami A-Z
        • Argentyna
      • Markami A-Z
    • Polecane
      • Miejsca
      • Wydarzenia
      • Produkty
    • Etykieta
      • Temperatura i lód
      • Szkło czy plastik
      • Serwowanie wody
      • Sztuka degustacji
      • Woda w biznesie
      • Water & Wine
    WodaPress
    Strona główna»Etykieta»Water & Wine. W czym tkwi sekret nowego trendu
    Etykieta

    Water & Wine. W czym tkwi sekret nowego trendu

    WodapressAutor: Wodapress

    Zwyczaj zamawiania w restauracjach dobrej butelki wody do ulubionego wina stał się, w krajach europy zachodniej, zjawiskiem nie tyle modnym, ale normalnym i bardzo popularnym. W Polsce zwyczaj ten dopiero raczkuje, ale rozwija się szybko i w dobrym kierunku.

    www.koceo.pl - największy wybór koców, pledów i narzut w Polsce

    Woda i wino idealny duet

    Wino o wiele lepiej smakuje, gdy dobierze się do niego odpowiednią wodę. Dlatego najczęściej, i to nie tylko w najlepszych restauracjach, trunki te serwowane są razem. Trudno się temu dziwić. Wino i woda świetnie się ze sobą komponują. Trzeba jednak wiedzieć na jakich zasadach to robić. Zalecenia dotyczące doboru wody do wina opracowało już kilka organizacji, w tym włoskie Stowarzyszenie Degustatorów Wód Mineralnych (ADAM). Warto je poznać, gdyż nie znajomość zasad może być fatalna w skutkach. Wysokozmineralizowana woda z wyraźną goryczką zaserwowana do białego lekkiego wina może zabić jego subtelne aromaty, a podana z młodym czerwonym wzmóc nieprzyjemny posmak garbników. Natomiast zbyt lekka woda niegazowana zaserwowana do wina czerwonego rozwodni jego smak. Poza wyborem odpowiedniej wody, należy też zwrócić uwagę, jak woda została podana. Niedopuszczalne jest, żeby obok butelki z dobrym winem kelner postawił wodę w dzbanku lub karafce niewiadomego pochodzenia. Wręcz obowiązkiem każdego lokalu gastronomicznego dbającego o dobrą renomę jest podawanie wody w szklanej butelce z etykietą, na której wyraźnie podana jest marka, źródło i jej skład. Ważne jest też, aby kelner otworzył ją dopiero przy nas.

    Podobieństwo i kontrast

    Dobierając wodę do wina można kierować się zasadą podobieństwa lub kontrastu. Pierwsza z nich świetnie sprawdza się w sytuacjach restauracyjnych, gdy głównym bohaterem jest serwowane danie, a wino i woda służyć mają jedynie podkreśleniu jego smaku. Wówczas do lżejszych win i dań, wybiera się zazwyczaj wodę o mało wyrazistym smaku, najlepiej niskozmineralizowaną i niegazowaną. Do win o mocnym charakterze takich jak rieslinga czy chenin blanc serwuje się wodę wysokozmineralizowaną, najlepiej z dużą zawartością magnezu. Woda wzbogacona w znacznym stopniu solami mineralnymi lub pochodząca z silnie mineralnych źródeł, podkreśli taniny w winie i jego kwasowość. Wino kwasowe takie jak sauvignon można podać z wodą lekko musującą, która ma niskie pH i kwaskowaty posmak.
    Wodę dobieramy na zasadzie kontrastu gdy posiłek i (lub) wino do niego podane są bardzo wyraziste. I tak na przykład przy bardzo intensywnym winie czerwonym o wysokiej zawartości alkoholu, które zazwyczaj towarzyszy także ciężkim daniom, lepiej niż wyrazista, wysokozmineralizowana woda sprawdzi się woda lekka, która odświeży całe połączenie. Wody niskozmineralizowane dobrze sprawdzają się także przy winach ciężkich i słodkich, białych bardzo kwasowych w smaku czy też czerwonych garbnikowych.

    Mieszanie wina z wodą

    Odpowiednia woda może idealnie podkreślić smak wina. Czy można jednak dolewać ją do samego trunku? Takie rozwiązane stosowane jest w niektórych krajach. W Niemczech czy Austrii mieszanki wina z wodą przygotowywane są już przez kelnerów i podawane gotowe do stołu. Także w Portugalii, domowe wino miesza się z wodą i w taki sposób „osłabione” pije w gorące dni dla orzeźwienia. Trzeba jednak pamiętać, że rozcieńczenie wina wodą spowoduje spadek jego intensywności, aromatu i smaku, dlatego prawdziwi koneserzy nie pozwolą sobie zepsuć przyjemności degustacji nawet kroplą wody.

    Trochę historii

    Picie wina rozwidnionego wodą ma jednak swoją długą historię. W starożytnej Grecji jedynie barbarzyńcy pili wino bez dodatku wody. Picie wina na wpół zmieszanego z morską wodą uchodziło tam za przejaw cywilizacji. Podobnie w XVIII-wiecznej Rzeczypospolitej do obiadu pito rozcieńczone wodą wina burgundzkie. Istnieje wiele teorii co do przyczyn takich zabiegów. Można było czynić tak ze względów ekonomicznych, aby wina wystarczyło na dłużej. Jednak bardziej prawdopodobnym powodem mieszania wina z wodą było osłabianie jego mocy. Dzięki temu można było pić więcej, i dłużej biesiadować nie upijając się przedwcześnie.

    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    Udostępnij: Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Related Posts

    Sztuka serwowania wody

    Woda – sztuka degustacji

    Woda mineralna w biurze – etykieta podawania

    Skomentuj Anuluj

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Rankingi

    Kraje o największym spożyciu wody butelkowanej na świecie

    Największe marki wody butelkowanej na świecie

    Najdroższe wody butelkowane świata

    TOP 10 producentów wody butelkowanej na świecie

    Najnowsze

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Ryzyko niedoboru wody na ziemi

    Meksyk – królestwo wody butelkowanej

    Turniej Roland Garros – tenis, słońce i woda Perrier

    www.koceo.pl - największy wybór koców, pledów i narzut w Polsce
    Popularne

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Turniej Roland Garros – tenis, słońce i woda Perrier

    Trentino – kraina gór, jezior i pysznej wody

    Skarb Niemiec zamknięty w butelce

    Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
    O PORTALU
    O PORTALU

    WodaPress.pl to portal informacyjny poświęcony szeroko pojętej branży wody butelkowanej. Dedykowany osobom nie tylko zawodowo związanymi z tą branżą. Więcej...

    Dołącz do naszego newslettera:

    Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach.

    NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

    Red Lychee – najlepsze materiały i wyrafinowany design

    Ryzyko niedoboru wody na ziemi

    Meksyk – królestwo wody butelkowanej

    Tagi
    woda woda butelkowana wody świata woda mineralna analizy rodzaje wód badania #featured rynek wody butelkowanej na świecie zdrowie skład wody butelka świat nawadnianie wody butelkowane świata rynek napojów na świecie dieta woda niegazowana top 10 wody butelkowane polecane składniki wody
    © 2019 WodaPress - Wszelkie prawa zastrzeżone.
    • O nas
    • Współpraca
    • Reklama
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ta strona używa technologii Cookies. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź Politykę prywatności.Rozumiem
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    Go to mobile version