Co kryje się w wodzie? Analizujemy skład wody butelkowanej

0

Woda mineralna to nie tylko idealny napój gaszący pragnienie i nawadniający organizm. Znajdujące się w niej cenne pierwiastki i minerały korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

www.koceo.pl - największy wybór koców, pledów i narzut w Polsce

Składniki mineralne stanowią ok 4 proc. masy ciała i uczestniczą we wszystkich procesach przemiany materii. Niestety nie są wytwarzane przez nasz organizm, dlatego musimy je systematycznie mu dostarczać. Doskonałym źródłem ich pozyskiwania są wody mineralne, w szczególności, że rozpuszczone w nich minerały są dobrze przyswajalne. Biorąc pod uwagę ogólną zawartość składników mineralnych, wody butelkowane dostępne na naszym rynku dzielimy na nisko- (do 500 mg/l), średnio- (od 500 do 1500 mg/l) oraz wysoko-zmineralizowane (powyżej 1500 mg/l). W zależności od składu możemy znaleźć w nich korzystne dla nas kationy (wapniowe, magnezowe, sodowe, potasowe, strontowe, żelazowe), aniony (wodorowęglanowe, siarczanowe, fluorkowe, chlorkowe, jodkowe) oraz dwutlenek węgla.

Wodorowęglany

Wody o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l neutralizują soki żołądkowe i działają przeciwzapalnie. Z tego powodu są zalecane osobom cierpiącym na nadkwasotę. Wodorowęglany obniżają także poziom cukru we krwi i moczu. Wszystko dzięki temu, że zmniejszają produkcję acetonu i wpływają korzystnie na wydzielanie insuliny. Dodatkowo sprzyjają trawieniu. Ich spożywanie nie jest jednak wskazane przy niedokwaśności, zaostrzeniu choroby wrzodowej żołądka i ostrym nieżycie przewodu pokarmowego.

Siarczany


Siarczany stymulują funkcje wydzielnicze wątroby. Przyspieszają perystaltykę jelit i działają korzystnie na przemianę materii. Są pomocne w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych oraz w początkowych i średnich stanach cukrzycy gdyż stymulują aktywność insuliny oraz obniżają zawartość cukru we krwi i moczu. Wody o dużej zawartości siarczanów (250-650 mg/l) zaleca się przy skłonnościach do zaparć i niestrawności. Powinny być spożywane systematycznie przed posiłkami. Trzeba jednak pamiętać, że siarczany w dużych dawkach mogą działać przeczyszczająco.

Dwutlenek węgla

Woda gazowana pobudza wydzielanie soku żołądkowego pomagając w trawieniu. Jest jednak niewskazana osobom mającym problemy z żołądkiem i cierpiącym na zaburzenia trawienia. Bąbelki mogą także zaszkodzić pacjentom z niewydolnością układu krążenia i cierpiącym na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc. Nie zaleca się ich przy chorobie gardła i strun głosowych oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Lekarze odradzają także podawanie gazowanych napojów małym dzieciom.

Sód

Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To m.in. dzięki niemu serce może sprawnie pracować, a ciśnienie krwi jest na odpowiednim poziomie. Sód reguluje także gospodarkę wodną organizmu, bierze udział w utrzymaniu odpowiedniego pH oraz uczestniczy w aktywnym wchłanianiu wielu składników odżywczych. Niestety zazwyczaj spożywamy go za dużo. Jego nadmiar powoduje zatrzymanie wody w organizmie, prowadzi także do zwiększenia ciśnienia krwi i zwężenie naczyń krwionośnych. Jak wynika z badań, zbyt wysoka zawartość sodu w diecie jest znaczącym czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego.

Potas

Potas dostarcza komórkom substancji odżywczych i pomaga w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. Pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Jednak najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek. Niestety żadna woda nie dostarczy nam odpowiedniej ilości tego pierwiastka. W niewielkich ilościach znajdziemy go w wodzie leczniczej Zuber oraz Franciszek a także w wodach mineralnych: Piwniczanka i Krystynka.

Magnez

Magnez bierze udział we wszystkich procesach biochemicznych. Zapobiega chorobom nowotworowym, przedwczesnej miażdżycy, decyduje o prawidłowej czynności układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, zmniejsza objawy astmy i stresu oraz wpływa korzystnie na przemianę materii i pracę serca. Niestety coraz więcej osób cierpi dziś na niedobór magnezu. Przyczyną jest niewłaściwa dieta, życie w pośpiechu i w stresie. Stężenie magnezu w organizmie zmniejsza się też pod wpływem niektórych chorób, przyjmowanie leków oraz dużego wysiłku fizycznego. Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów, w tym wód, zawierających ten cenny pierwiastek.

Wapń


Jest budulcem kości, zębów i paznokci. Odpowiada za prawidłową czynność serca i układu nerwowego. Jest niezbędny w profilaktyce osteoporozy i chorób nowotworowych. Wpływa korzystnie na przeminę materii, działa przeciwalergicznie, wspomaga leczenie procesów zapalnych, a także obniża ciśnienie krwi. Wody mineralne mogą zaspokoić od 8 do 24 procent dziennego zapotrzebowania na wapń, odgrywają więc ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, m.in. serca.

Żelazo

Żelazo jest kolejnym składnikiem mineralnym, którego nie może zabraknąć w diecie. Jest ono niezbędne do budowania czerwonych krwinek, bierze udział w transporcie tlenu i w procesie oddychania komórkowego. Wpływa na pracę mięśni, poprawia koncentracje i wygląd skóry. Powoduje także wzrost odporności organizmu na infekcję. Żelazo stosowane jest w leczeniu anemii oraz w zwalczaniu wypadania włosów.

Red Lychee - Koce i Pledy z Najlepszej Wełny i Kaszmiru
Udostępnij:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.